Начин на приготвяне
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Към жълтъците добавете 1/2 от захарта и разбийте добре с миксер.
След това постепенно добавете киселото мляко, 6 с.л. от разтопеното масло /останалото масло се използва за намазване на кексовата форма/, пресятото брашно с бакпулвера и отново разбийте добре.
Към готовата смес се добавят разбитите на сняг белтъци с останалата захар и ванилия. Разбъркайте и изсипете в намазнената и набрашнена кексова форма.
Плодовете се измиват добре и се почистват от листата, клонките и костилките. Овалват се в захарта и се прибавят към сместа.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 мин. Можете да проверявате кекса с клечка за зъби, ако излезе суха клечка, значи е готов.
Изчакайте да изстине и обърнете в подходяща десертна чиния и залейте с разтопения шоколад.
Плодовия кекс с череши, ягоди и бял шоколад е готов.