Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Лучена супа»Класическа френска лучена супа

Класическа френска лучена супа

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Божествен аромат и уникален вкус - това не е просто лучена супа, това е истинска Храна за душата"

Необходими Продукти

  • За супата
  • лук - 4 - 5 глави
  • мащерка - 10 г
  • дафинов лист - 10 г
  • индийско орехче - 5 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • телешки бульон - 500 мл
  • брашно - 100 г
  • коняк - 50 мл
  • червено вино - 100 мл
  • краве масло - 150 г
  • кафява захар - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • олио
  • За брускетите
  • сирене бри - 150 г
  • франзела - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на филийки. Загрейте в съд маслото и няколко капки олио. Добавете лука и бъркайте. Овкусете с мащерка, индийско орехче, дафинов лист и две щипки сол. Продължавайте да бъркате.

Добавете кафявата захар, за да се каремелизира лукът.

След това сипете 50 мл коняк и изчакайте алкохолът да се изпари. Добавете и червеното вино.

След като алкохолът и от него се изпари, добавете в супата постепенно брашното.

На финала налейте телешкия бульон, намалете котлона и оставете класическата френска лучена супа да поври за 10-15 мин.

За брускетите

Нарежете франзелата и сложете парче от сиренето Бри върху всяка филийка. Запечете за няколко минути на 180° C, докато сиренето се разтопи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
обожавам тази лучена супа, във Франция я готвят поне 1-2 пъти в месеца. Откакто се прибрах и аз си я приготвям често.
25.04.2023 20:42