Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Лучена супа»Класическа френска лучена супа с бяло вино

Класическа френска лучена супа с бяло вино

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Класическа френска лучена супа с бяло вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Вкусът на тази класическа супичка ще ви пренесе в слънчева Франция"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • лук - 4 големи глави
  • бяло вино - 1 чаена чаша сухо вино
  • пилешки бульон - 4 чаени чаши
  • телешки бульон - 4 чаени чаши
  • чесън - 2 скилидки
  • сос уорчестър
  • ементал - 250 г
  • франзела - или френски хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. На котлона разтопете маслото в гърне на слаб огън. Добавете лука, нарязан на полумесеци, и задушете за около 30 минути.

Поставете гърнето във фурната с леко отворен капак. Намалете на 150 гр и гответе около час, като разбърквате от време на време за да не загори. Готовият лук трябва да има карамелен загар.

Отново сложете гърнето на котлона на умерен огън и залейте с виното. Когато се поизпари добавете бульоните соса и чесъна и варете лучената супа така 40 минути.

Разрежете франзелите на две и намажете с масло всяка половина, след което ги запечете на скара.

Сервирайте класическата френска лучена супа в купа, сложете парче франзела и поръсете с ементал. Запечете внимателно отгоре, за да може сиренето да се разтопи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Рецептата е великолепна! Благодаря! Чудех се откъде идва този червеникав цвят от снимката, след като няма червен пипер или нещо, което да го добива, но и моята стана червеникава. :) Явно е от лука, който от продължителното готвене става почти карамелен на цвят. Препоръчвам горещо тази рецепта и отново благодаря на автора.
30.09.2017 20:32
1