Начин на приготвяне
В тенджера наливаме зехтина и нагряваме до средна температура.
Прибавяме предварително нарязания на шайби лук, солта, захарта и пипера и задушаваме, докато лукът стане прозрачен.
Намаляваме огъня на най-тих и оставяме да се задушава така час и половина, като от време на време разбъркваме.
Лукът е готов, когато се карамелизира и стане златисто-кафяв. Този процес може да се ускори, но разбъркваме непрекъснато. По-добре е, разбира се, да готвим бавно, тогава ястието става по-ароматно.
После прибавяме целия бульон, брендито и го кипваме да се размеси и да стане кафеникав. Бульонът може да е зеленчуков (за вегетарианския вариант), но по класическите канони трябва да е телешки, варен бавно близо 10 часа!
Славяме от огъня, но екшънът продължава. Изливаме супата в глинени гърненца (гювечета) и върху всяка порция слагаме филията, щедро наръсена с настърганото сирене, след което слагаме във фурната, докато сиренето добие кафеникава коричка.
Преди да сервираме, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Коментари