Начин на приготвяне
Топтена форма - 25-26 см
1. Започва се от приготвянето на крема.
Прясното мляко от 800 мл се поставя в тенджера на умерен котлон, да се сгорещи. В купа с телена бъркалка се разбърква брашното, нишестето и жълтъкът. Добавят се и 200 мл студено прясно мляко, за да се разтвори. След като млякото е достигнало точка на кипене сместа с брашното се излива. Сварява се гъст крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавят двете ванилии. Пресипва се в широка купа, покрива се с фолио и се оставя напълно да се охлади.
2. Измерва се 300 г пресен кадаиф. В широк и дълбок тиган се разтопява маслото и захарта. Прибавят се кадаифът и орехите. Започва постоянно да се разбърква, за да не загори по дъното на тигана. Трябва да стане с хубав тъмно-златист цвят, хрупкав, карамелизиран и ухаещ на масло.
Тази процедура се извършва на 5 степен на котлона от възможни девет. Времето за печене на кадаифа е бавно, около 20 до 30 мин. Разбърквах го постоянно с една вилица, като внимавах да не нараня тигана с дървена шпатула. След като добие цвят се сваля от котлона.
3. Сметаната се разбива до твърди върхове в голяма купа. Към нея на порции се прибавя охладения крем, като се разбива с миксер на слаба степен.
4. Половината от кадаифа се посипва във форма, притиска се, заглажда се. Върху него се изсипва сметановия крем, а отгоре се завършва с другата част на кадаифа.
Тортата се оставя за 1 нощ в хладилник Преди поднасяне се декорира с малко нарязан на едро шамфъстък.
Източник: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com
Получава се разкошна кадаифена торта, точно с изключително нежен, хрупкав кадаиф и разкошен пухкав крем. Както споделя авторката на рецептата, нарязването на тортени парчета е изключително трудно.
Първото парче успях да го срежа, но след това е почти невъзможно, защото тортата няма твърда основа и бързо се разпада. Следващите парчета съвсем спокойно може да се поднесат във формата на топки, като се загребва със сладоледена лъжица.
За ядки съм ползвала натрошени на по-едри парчета лешници. За ванилия съм ползвала - течна ванилия, екстракт, но това не е толкова от значение. За кадаиф съм ползвала суров турски кадаиф.