Начин на приготвяне
Дюлите и гроздето трябва да са в количество 2:1.
Във всеки буркан се налива ябълков оцет до чертата на буркана, добавя се 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, няколко полумесеца червен лук, дафинов лист и по 1/2 кафена лъжичка синапено семе, кориандър, кимион, черен пипер, бахар и семена копър.
Всеки буркан се запълва с нарязаните на кубчета дюли и почистените от дръжките гроздови зърна. Допълва се с вода (един пръст под капачката) и бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки.
Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2 - 3 пръста над капачките.
След като водата заври под ключ, се засичат 4 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.
Обръщат се веднага с капачките надолу.
След като изстинат, се прибират за зимата на тъмно и хладно.
Освен самостоятелно поднесена, туршията може да се използва при приготвянето на печено свинско или към бял ориз.
Маринованите дюли с бяло грозде туршия са готови.