Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Мариновани дюли с бяло грозде туршия

Мариновани дюли с бяло грозде туршия

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Мариновани дюли с бяло грозде туршия
Снимка: Зори
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
14 мин.
Порции
1
"Такава туршия сме ви приготвили, направо ще ви вземе ума - уникална вкусотия с мариновани дюли и бяло грозде"

Необходими Продукти

  • ЗА 1 БУРКАН
  • дюли
  • бяло грозде - без семки
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - до чертата на буркана
  • синапено семе - 1/4 ч.л.
  • кориандър - 1/4 ч.л.
  • кимион - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • бахар - 1/4 ч.л.
  • копър - 1/4 ч.л. семена
  • червен лук - няколко полумесеца кромид
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дюлите и гроздето трябва да са в количество 2:1.

Във всеки буркан се налива ябълков оцет до чертата на буркана, добавя се 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, няколко полумесеца червен лук, дафинов лист и по 1/2 кафена лъжичка синапено семе, кориандър, кимион, черен пипер, бахар и семена копър.

Всеки буркан се запълва с нарязаните на кубчета дюли и почистените от дръжките гроздови зърна. Допълва се с вода (един пръст под капачката) и бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки.

Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2 - 3 пръста над капачките.

След като водата заври под ключ, се засичат 4 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.

Обръщат се веднага с капачките надолу.

След като изстинат, се прибират за зимата на тъмно и хладно.

Освен самостоятелно поднесена, туршията може да се използва при приготвянето на печено свинско или към бял ориз.

Маринованите дюли с бяло грозде туршия са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: