Начин на приготвяне
На дъното на всеки буркан се налива до чертата ябълков оцет, добавя се супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 5-6 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, по 1 кафена лъжичка синапено семе и кориандър, 2 карамфилчета, по едно листенце див лимон и лист или два салвия (градински чай), 1 цветче копър.
Бурканите се пълнят с измитото и почистено от дръжките грозде, добавя се тънък резен корен джинджифил, няколко ивички почистена от семките люта червена чушка и се допълва с вода един пръст под капачката.
Бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки.
Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива около 3 пръста над капачките.
След като водата заври под ключ, се засичат 3 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.
Обръщат се с капачките надолу. След като изстинат, се прибират на тъмно и хладно място.
Пикантното грозде туршия е готово.
Ако ти харесва рецептата, опитай и туршиите ни за кисел чесън, царска туршия или туршия от джанки.