Начин на приготвяне
Поставете всички съставки, с изключение на дюлите, в голяма тенджера с 200 мл вода и оставете течността да заври, като я разбърквате енергично, за да се разтвори захарта. Намалете котлона на средна температура и гответе за още 5 минути или до пълното разтваряне на захарта. Дръпнете от котлона и оставете настрани.
Обелете дюлите и ги нарежете на четвъртинки, като ги прехвърляте в разтвора за мариноване, за да ги предпазите от обезцветяване.
Върнете съда на котлона и изчакайте течността да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри за 20 минути или докато дюлите леко поомекнат. Прехвърлете дюлите с лъжица в стерилизирани буркани. Върнете маринатата на котлона да заври и варете още 10 минути или докато тя се редуцира до 200 мл.
Изсипете гореща марината върху дюлите, след което веднага ги запечатайте. Най-добре ги съхранявайте на хладно, тъмно място за един месец, преди консумация. След като бурканът с туршията бъде отворен, той може да се съхранява в хладилник до 3 месеца.
Забележка:
Необходимо е да стерилизирате бурканите преди да ги напълните, за да се предотврати развитието на бактерии.
За да стерилизирате буркани във фурната, загрейте фурната на 120 градуса. Измийте бурканчета и капачките в сапунена вода, изплакнете, след това изсушете. Поставете бурканите и металните капачки върху тавичка и оставете във фурната за 20 минути.
Извадете ги и ги напълнете, докато са все още горещи. За да стерилизирате бурканите и капачките в съдомиялна, ги поставете в съдомиялната машина на най-горещия цикъл. Изсушете с чиста памучна кърпа и ги напълнете, докато са още горещи.
Туршията с мариновани дюли е готова.
Ако имате повечко дюли под ръка, опитайте предложението и за домашно сладко от дюли.