Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Най-вкусното постно зеле

Най-вкусното постно зеле

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Най-вкусното постно зеле
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Търсили ли сте рецептата за най-вкусното постно зеле - е, вече я имате"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1 бр. около 2.5 кг
  • домати - 1 бр. консерва плътни
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бахар - 1 зърно
  • чесън - 1 скилида
  • сол - 1 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - щипка микс от зърна
  • сухи чушки - 1 бр. червена
  • олио - около 100 - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства от външните листа и се нарязва на ситно. Слага се в тенджера и към него се прибавя много силно наситнен чесън и олиото. Посолява се и се добавя мъничко вода, около 1/ 2 к.ч. или 50 мл. Оставя се на умерен котлон за около 30 мин.

В началото тенджерата е пълна почти до ръба, но след 10 мин зелето ще спадне и ако не се е побрало всичкото, се добавя още от него.

В робот се смилат доматите на пюре, въпреки че са на кубчета, добавя се и сухата червена чушка за вкус.

След като е омекнало достатъчно, се наливат доматите и всички останали подправки. Оставя се на тих огън за около 30-40 мин.

След това време се прехвърля в тава, долива се още малко вода, почти да го покрие, също и хубава струйка олио.

Пече се на 190 градуса, докато се захване хубава препечена коричка, но това е въпрос на избор. Времето за печене е около 60 до 90 мин или докато остане само на мазнина.

Постното зеле, както и някои други зеленчуци обичат мазнината, така че дали ще се добави 100 мл или 150 мл, е въпрос на вкус и усещане.

При сервиране се поръсва с наситнен копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: