Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа и се нарязва на ситно. Слага се в тенджера и към него се прибавя много силно наситнен чесън и олиото. Посолява се и се добавя мъничко вода, около 1/ 2 к.ч. или 50 мл. Оставя се на умерен котлон за около 30 мин.
В началото тенджерата е пълна почти до ръба, но след 10 мин зелето ще спадне и ако не се е побрало всичкото, се добавя още от него.
В робот се смилат доматите на пюре, въпреки че са на кубчета, добавя се и сухата червена чушка за вкус.
След като е омекнало достатъчно, се наливат доматите и всички останали подправки. Оставя се на тих огън за около 30-40 мин.
След това време се прехвърля в тава, долива се още малко вода, почти да го покрие, също и хубава струйка олио.
Пече се на 190 градуса, докато се захване хубава препечена коричка, но това е въпрос на избор. Времето за печене е около 60 до 90 мин или докато остане само на мазнина.
Постното зеле, както и някои други зеленчуци обичат мазнината, така че дали ще се добави 100 мл или 150 мл, е въпрос на вкус и усещане.
При сервиране се поръсва с наситнен копър.