Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Ашуре»Най-вкусното турско ашуре

Най-вкусното турско ашуре

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k534
Най-вкусното турско ашуре
Снимка: Габриела
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Най-вкусното турско ашуре се сервира с парченца от обелената ябълка и смлени орехи. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 2 л
  • жито - около 300 г
  • боб - 250 г бял
  • нахут - 100 г
  • царевица за пуканки - 2/ 3 шепи от кочан
  • захар - 7/8 с.л.
  • сушени кайсии - 50 г
  • стафиди - 50 г
  • ябълка - 1 голяма
  • орехи - смлени за поръсване отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта за ашуре е чудесен спомен от детството ми.

Принципно се приготвя в огромни количества, но се опитах да намаля всички продукти за по-малко порции. Направата е дълга, но вкусът е незабравим!

Като за начало е добре да накиснете във вода царевицата, боба и нахута (боба и нахута може да са от консерва).

Царевицата е много важно да не е сладка от консерва. Вкусът е друг, трябва да е сушена от кочан.

Тя се вари дълго на слаб огън. Затова като се накисне предварително във вода от вечерта, този дълъг процес се скъсява малко.

Всички варива се варят в отделни съдове според времето им за приготвяне без добавяне на сол, захар или нещо друго.

Млякото се сипва в дълбок съд и се вари на среден огън, добавя се захарта и се разбърква добре.

Всичко предварително сварено се добавя към млякото и се вари още 10-15 минути. Накрая се добавят стафидите и нарязаните на дребно кайсии.

Може да добавите и на ситно нарязан локум, може също така и нар да се добави. Има най-различни добавки към тази рецепта за турско ашуре.

Ако не ви е достатъчно сладко по ваш вкус, добавете още захар.

Оставя се настрана да изстине напълно и след това се прибира в хладилника.

Най-вкусното турско ашуре се сервира с парченца от обелената ябълка и смлени орехи.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: