Начин на приготвяне
Измиваме граха и отцеждаме от водата. Лука почистваме и нарязваме на ситно. Наливаме в тенджерка олио (4 с.л.). Сипваме нарязания лук и граха. Наливаме малко топла вода (1 к.ч.) , ръсваме къри на вкус (подправка използвам на фирма Радиком), черен пипер на вкус, включваме котлона и задушаваме зеленчуците, докато останат на мазнина.
Сипваме сладък червен пипер, пушен червен пипер и брашно. Разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (приблизително 4-5 ч.ч.).
Варим ястието без да слагаме капак на тенджерата, докато грахът уври добре, като по време на варенето може да доливаме още топла вода.
Ръсваме чубрица на вкус , а няколко минути преди да свалим от котлона, слагаме кубче зеленчуков бульон и при необходимост сол.
Може и допълнително да сгъстим грах яхнията с още малко брашно, разтворено във вода, като разбъркваме.
Изобилието от варианти за вкусна грах яхния е наистина голямо, затова препоръчваме да разгледате и другите ни рецепти за яхния от грах или вижте какви подправки се слагат на грах.
Коментари