Начин на приготвяне
Соевите хапки се слагат в дълбока купа и се поливат с вряла вода. Течността трябва да е 3-4 пръста над хапките. След това съдът се похлупва с капак.
Соевите хапки се оставят така за 1-2 часа, докато поемат от течността и набъбнат. Така стават по-крехки.
След това се измиват на течаща вода и се изстискват от пяната.
Поставят се в тиган със загрята мазнина. Поръсва се с изброените подправки и се запържват за кратко. Към тях се добавя майонезата и 1 чаша вода. Оставят се да къкрят на огъня за 6-8 минути, или докато се стегнат леко и се сготвят.
Накрая се добавя и консервираният грах, разбърква се и след 4-5 минути тиганът се отстранява от огъня.
Рецептата за постен грах със соеви хапки е изпълнена!
Това ястие с грах е много подходящо за пости, но ако не ги спазвате, може да замените постната майонеза с обикновена.