Начин на приготвяне
Почистваме лука (1 бр.) и моркова (1 бр.), измиваме и нарязваме на ситно. В тенджерка наливаме олио (3-4 с.л.), малко вода и слагаме да се задушават до омекване, нарязаните лук и морков и наситнените скилидки чесън.
Когато останат на мазнина, слагаме граха (300 г) и запържваме няколко минути, като разбъркваме непрекъснато. Ръсваме черен пипер млян на вкус и къри също на вкус. Прибавяме и червен пипер (1 ч.л.). Наливаме топла вода (600-800 мл приблизително) и варим ястието 30-35 минути.
Проверяваме дали грахът е уврял и при необходимост варим още. Когато е готов, сипваме и измита в няколко води белена червена леща (100 г). Продължаваме варенето, докато всички продукти се сготвят и тогава сипваме доматено пюре (1 с.л.) и магданоз (пресен или сушен).
Разбъркваме и посоляваме на вкус. При необходимост доливаме още топла вода и варим ястието до готовност. Може да оставим ястието по-течно или да варим повече яхнията до сгъстяване по вкус.