Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Яхния от постен грах с червена леща

Яхния от постен грах с червена леща

Яхния от постен грах с червена леща
Снимка: Илияна Димова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Като ще е постно, то задължително трябва и да е вкусно - ето го нашето предложение - яхния от постен грах с червена леща"

Необходими Продукти

  • грах - 300 г замразен бланширан
  • леща - 100 г червена белена
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • къри - подправка
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме лука (1 бр.) и моркова (1 бр.), измиваме и нарязваме на ситно. В тенджерка наливаме олио (3-4 с.л.), малко вода и слагаме да се задушават до омекване, нарязаните лук и морков и наситнените скилидки чесън.

Когато останат на мазнина, слагаме граха (300 г) и запържваме няколко минути, като разбъркваме непрекъснато. Ръсваме черен пипер млян на вкус и къри също на вкус. Прибавяме и червен пипер (1 ч.л.). Наливаме топла вода (600-800 мл приблизително) и варим ястието 30-35 минути.

Проверяваме дали грахът е уврял и при необходимост варим още. Когато е готов, сипваме и измита в няколко води белена червена леща (100 г). Продължаваме варенето, докато всички продукти се сготвят и тогава сипваме доматено пюре (1 с.л.) и магданоз (пресен или сушен).

Разбъркваме и посоляваме на вкус. При необходимост доливаме още топла вода и варим ястието до готовност. Може да оставим ястието по-течно или да варим повече яхнията до сгъстяване по вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: