Начин на приготвяне
Фасулът се накисва от вечерта в студена вода. На другия ден се изплаква под течаща вода и се слага да се вари. Щом кипне, първата вода се сменя и се налива нова.
Вари се на тих огън около 2 часа, докато омекне, 10 минути преди да стане готов се посолява на вкус. Оставя се настрана, водата от варенето не се изхвърля.
Лукът и морковите се почистват и измиват. Нарязват се на кубчета и се пържат в загрятото олио, посоляват се на вкус.
Прибавя се червеният пипер, като се разбърква непрекъснато около 1 минута, после се добавя отцеденият фасул. Разбърква се и се отстранява от котлона, прибавя се черен пипер и нарязан на ситно джоджен.
Разпределя се в гювечета, а отгоре се нареждат няколко кръгчета домат, налива се около кафена чашка от водата, където е врял фасулът. Полива се с малко олио и се слага в студена фурна.
След това се включва на около 220-240 градуса и се пече докато се изпари водата и остане на мазнина. Поръсва се накрая с нарязан пресен магданоз.