Начин на приготвяне
Измиваме боба и го накисваме в студена вода за няколко часа или за 1 нощ. Преди готвене отцеждаме от водата и отново измиваме. Поставяме в тенджера, наливаме вода и слагаме на котлона да се вари, като прибавяме щипка захар и олио.
Като поври няколко минути прибавяме почистените и нарязани или настъргани на едро целина и моркови, почистена и нарязана на ситно чушка и нарязания лук.
Пускаме и цели люти чушки и нарязани ситно девесил и джоджен. Оставяме да се варят и след около 30 минути прибавяме почистени и нарязани гъби печурки. Варим боба, докато напълно се свари.
Когато е готов сипваме настърган домат и посоляваме на вкус. Оставяме да се вари още няколко минути. Готовото ястие трябва да е гъсто. Сервираме ястието студено, като подправяме с оцет и ситно нарязан пресен магданоз.