Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Канелони с кайма, сос Неаполитана и сос Бешамел

Канелони с кайма, сос Неаполитана и сос Бешамел

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Канелони с кайма, сос Неаполитана и сос Бешамел
Снимка: marcheva14
2 / 3
04/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
175 мин.
Порции
6
"Животът не се измерва с броя на поетите вдишвания, а с порциите Канелони с кайма и два вида сосове, които сте хапнали"

Необходими Продукти

  • канелони - 250 - 270 г
  • сирене регато - 200 г настъргано (при липса на такова може да се замени с пармезан)
  • ДОМАТЕН СОС НЕАПОЛИТАНА
  • чесън - 1 скилида
  • домати - 500 г от консерва
  • доматено пюре - 1 пълна ч.л.
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • моркови - 1 бр. средна големина
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • СОС БОЛОНЕЗЕ
  • телешка кайма - 700 г
  • лук - 1 бр. средно голяма глава
  • бяло сухо вино - 70 мл
  • канела - 1 бр. голяма пръчка
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • домати - 200 г от консерва
  • зехтин - 3 с.л.
  • мащерка - щипка
  • риган - щипка
  • карамфил - 2 розички
  • дафинов лист - 1 бр.
  • СОС БЕШАМЕЛ
  • прясно мляко - 800 мл
  • брашно - 4 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • индийско орехче - малка щипка
  • бял пипер - малка щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

ДОМАТЕН СОС

В тенджера се сгорещява зехтин и се прибавя скилидата чесън на тънки филийки. Запържва се за кратко, колкото да пусне аромат и да е леко златист. Добавят се доматите, морков на парчета, доматеното пюре, захарта, сол и черен пипер на вкус. Сварява се на умерена температура до средна гъстота. Отстраняват се парчетата морков, но се запазват, тъй като ще се прибавят към пълнежа.

СОС БОЛОНЕЗЕ

Наситнява се главата лук и се запържва в 3 с.л. зехтин до омекване. Прибавя се каймата и се разрохква с вилица, довежда се до трохи. Прибавят се парчетата морков и с вилица се намачкват. Налива се виното, изчакват се 30 секунди, за да се изпари алкохолът, прибавя се канелата, сол, черен пипер и 150 мл от готовата салца. Посипва се щипка риган, мащерка, прибавят се розичките карамфил и дафинов лист.

Добавят се и 100 мл вода. Захлупва се тенджерата и се оставя сместа да къкри за около 1 час, да остане само на мазнина и да се сгъсти напълно. Сваля се от котлона и се прибавя 100 г настъргано сирене.

СОС БЕШАМЕЛ

Той трябва да бъде по-рядък от обикновено. В мазнината от зехтин и масло се запържват лъжиците брашно за 30-40 секунди, колкото да смени цвета си брашното. Бавно започва да се прибавя млякото при непрекъснато разбъркване.

След като се е поела изцяло течността се добавя нова порция мляко и така докато се приключи с млякото. Получава се гладък сос. Прибавя се настъргано индийско орехче, сол и смлян бял пипер.

Към каймата се добавят 5 до 6 с.л. от Бешамела, разбърква се. С тази смес ще се пълнят канелоните, които не са сварени предварително, сурови са, последното е важно и интересното в тази рецепта. Удобството е това, че когато са бланширани, канелоните, след това е много трудно напълването им, работи се бързо, за да не слепват, и едновременно с това домакинята си изгаря неприятно пръстите. За да се напълнят за удобство съм ползвала пош, но може и да се ползва чаена лъжичка, но е по-бавно напълването им.

В тавичката, в която ще се изпекат канелоните, на дъното ѝ се изсипват 5-6 с. л. Бешамел. Разпределят се по дъното ѝ.

Напълнените канелони се подреждат в тавата плътно и се покриват с останалия сос Бешамел, а останалата салца на лъжици се разхвърля отгоре, без да се разнася. Добавя се и около 70 мл вода, за да може добре да се омекне пастата при печенето.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса за около 35-40 мин. Отстранява се фолиото и се посипва с останалото настъргано сирене. Допича се до златисто. Изважда се от фурната и се поръсва с наситнен босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: