Начин на приготвяне
Плънка от кайма и гъби:
В тиган с малко мазнина се запържва нарязаният на ситно лук и гъбите, нарязани на малки парчета, поръсва се със сол. След като лукът и гъбите омекнат, се добавя каймата, черен пипер, обърква се и се запържва докато каймата е готова и течността от продуктите се е изпарила.
Доматен сос:
На дъното на дълбок съд се слага малко мазнина и се изсипват пасираните домати, добавя се 1 с.л. сол и 2 с.л захар, сваряват се до сгъстяване.
Малко преди да се свали от огъня се добавя босилек и щипка черен пипер.
Сос бешамел:
В подходяща тенджера на котлона се разтопява маслото, запържва се /препича се/ при непрекъснато разбъркване, за да не остане сурово брашното, но не трябва да прегаря.
Добавя се на тънка струя кипящото мляко и се бърка енергично, за да не стане на бучки.
Сварява се за 10 минути /за канелоните бешамелът не трябва да е много гъст/.
Посолява се и се добавя настъргано индийско орехче, щипка бял пипер.
На дъното на тава се изсипва белият сос, върху него се подреждат пълнените канелони, като: всеки канелон, преди да се напълни, се потопява за кратко във вода, целта е да се овлажни и не се напука при пълненето.
Поставя се отвесно и плътно на дъното на чиния, за да не изпадне плънката и се пълни с лъжичка, след което внимателно се обръща хоризонтално и се подрежда в тавата.
Върху подредените в тавата канелони се изсипва доматеният сос и се пече на 180 градуса за около 30-40 мин. според фурната.
След като ястието се изпече, се поръсва с настърган кашкавал, връща се във фурната за около 5 минути и се запича до златист цвят на кашкавала.
Пълнените канелони с кайма, доматен сос и сос бешамел са готови.