Начин на приготвяне
Плодовете, които ще бъдат употребявани за тази цел, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.
Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна. Хлорираната вода не е подходяща.
Спиртът също трябва да е чист. В случай че използвате ракия, тя трябва да е силна, но без аромати. Характерният ѝ плодов специфичен аромат ще надделее над аромата и вкуса на подбрания за целта плод.
Измиваме добре узрелите пресни кайсии и ги нарязваме на парченца.
Пускаме ги в дамаджана или тъмна бутилка.
Заливаме ги с 1/2 от ракията и прибавяме към тях канелата и карамфила.
В останалата ракия поставяме черничевата пръчица.
Запушваме добре дамаджаната /бутилките/ и оставяме да престои 6 седмици в мазата /хладно и тъмно помещение/.
Кайсиевият екстракт се прецежда и се смесва с охладения захарен сироп и останалата ракия.
Филтрираме кайсиевия ликьор през парче тензух и наливаме в тъмни бутилки, които отлежават до 6 месеца в мазата.