Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гръцки спаначник (Спанакопита)

Гръцки спаначник (Спанакопита)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гръцки спаначник (Спанакопита)
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Като всеки класически спаначник, и спанакопитата е страхотна, поднесена с айрян"

Необходими Продукти

  • спанак - 500 г
  • магданоз - 20 г
  • див лук - 10 г (или обикновен, пресен, само перцата)
  • кори за баница - 6 бр. фини, точени
  • масло - 110 г
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 400 г
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Попарете измитите и почистени спаначени листа за 3 минути във вряща вода. Отцедете добре.

Накълцайте магданоза и зеления лук и смесете със спанака, след това добавете натрошеното сирене и черен пипер на вкус. Ако е нужно сложете и малко сол. Накрая прибавете и леко разбитите яйца и разбъркайте.

Разтопете маслото и намажете с малко от него тавичка с диаметър 22-24 см. Може и да покриете с хартия за печене.

Положете една кора и оставете 4-те краища да излизат и стърчат от тавичката. Намажете обилно с разтопено масло и положете втора и трета кора (на кръст) мажете и тях с масло и разпределете по-голямата част от плънката върху тях.

Положете отгоре и останалите три кори на същия принцип. Разпределете и останалата плънка.

Стърчащите краища подгънете навътре и намажете баницата с останалото масло.

Изпечете Спанакопитата в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: