Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Традиционната турска баклава

Традиционната турска баклава

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Традиционната турска баклава5 / 5
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
30
"Легенди се носят за традиционната турска баклава - опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • за баклавата
  • кори за баница - 2 пакета пакета фини
  • бадеми - 2 1/2 ч.ч. , ситно смлени
  • кардамон - 1 ч.л.
  • захар - 4 с.л.
  • орехи - 150 - 200 г
  • краве масло - 300 г .
  • канела - 6 с.л.
  • портокалова кора - 2 ч.л.
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • мед - 1 к. ч.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • розова вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С този сладък, ароматен и вкусен десерт, носещ приятния повей на източната кухня, ще се пренесете някъде далеч и ще забравите за лошото настроение и есенната скука, наслаждавайки се на истинския вкус на турската баклава.

Тя е традиционна, защото за разлика от нашата си рецепта тук присъстват бадемите, вместо ореховите ядки.

Към сиропа ѝ се прибавя мед, портокалова кора, вкусът му се обогатява с розова вода.

Накиснете бадемите в топла вода от вечерта, докато омекне ципата им и може да ги обелите.

Смесете захарта, кардамона, портокаловата кора и канелата в малка купичка и разбъркайте.

Намажете дъното и стените на тавата за печене с разтопено масло.

Поставете 5 кори една върху друга, като всяка от тях намажете обилно с масло. За улеснение използвайте силиконова четка.

Поръсете с част от смлените белени бадеми. Овкусете и с част от захарната смес с подправки.

Рредувайте 4 броя кори и отново сложете от захарта с подправките.

Върху реда с бадемите сложете още 4 листа от корите, като между тях отново намазвате всяка кора с разтопено масло. Отново поръсете с бадеми и със захар. Сложете останалите кори, също намазани обилно с масло.

Е, сега идва интересната част с рязането на корите. Вземете остър нож и се въоръжете с търпение. Не е трудно, въпрос на тренинг.

Нарязаната баклавата печете в предварително загрятата фурна на 200 градуса за 40 минути.

Извадете от фурната и оставете да се охлади.

През това време си приготвяме сиропа.

Изсипваме съставки за сиропа, без розовата вода, в тенджера и поставяме на котлона, докато заври. Разбъркваме от време на време с дървена лъжица, докато се стопи захарта. Сваляме от котлона и сипваме розовата вода. Може да използвате специална розова вода за готвене или друга такава, подходяща за кулинарни нужди.

През лятото успях да си приготвя домашна от уханните мамини рози.

С горещия сироп сиропирайте изстиналата баклава. Оставете тя да поеме от него поне 12 часа.

Съвет: Готовата баклава се поръсва със ситно смлян шамфъстък, чийто присъствие в новата кухнята не можах да открия.

Блажени мигове и добро настроение!

Източник: по рецепта на Басие Судаилова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: