Начин на приготвяне
По какво ще познаете оригинала - по вкуса, разбира се.
Шопската салата идва от далечната 1956-та година, когато е създадена от професионални готвачи от българското държавно обединение Балкантурист, които са работили тогава в ресторант Черноморец, курорт Дружба (днес Свети Константин и Елена). Приема няколко вида изменения до 1970-та година, като вариациите на продуктите са със сурова чушка, с печена чушка, с люта чушка, със сирене, без сирене. Идеята е била да пресъздаде националния трибагреник и да се превърне в популяризиращо България предястие.
Саламуреното сирене е задължително за Шопската салата, като оригиналната рецепта включва още домати, краставици, печена чушка, кромид лук, магданоз, маслини, олио, оцет и сол.
Доматите се нарязват на кубчета. Краставиците се обелват и нарязват на кръгчета или полумесеци. Чушката се нарязва на лентички. Лукът и магданоза се наситняват.
Всичко се прехвърля в купа и посолява със сол, оцет и олио на вкус. Разбърква се и салатата се разпределя в чинии, като се оформя на купчинка.
Отгоре се поръсва обилно с настърганото краве сирене.
Украсява се с маслина, зелена чушка и клончета магданоз.
Добър апетит!