Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена салата»Зелена салата с фалафели

Зелена салата с фалафели

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Зелена салата с фалафели
Снимка: Juliya
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Зелената салата с фалафели е чудесна, а сосът от синьо сирене я прави още по-съблазнителна."

Необходими Продукти

  • за фалафелите
  • синьо сирене - 120 г
  • готварска сметана - 200 мл
  • черен пипер - на вкус
  • нахут - 250 г (сварен)
  • лук - 1 малка глава
  • моркови - 1 бр. малка
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • кориандър - 1 ч.л.
  • магданоз - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • нахутено брашно - 2 - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • галета - за овалване
  • За салатата
  • айсберг - 1/2 глава
  • домати - 1 бр.
  • краставици - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • зелени маслини - шепа
  • магданоз, лук - по желание
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • балсамов оцет - 1 - 2 с.л.
  • бирена мая - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджера или касерола загрейте сметаната, прибавете натрошеното синьо сирене и бъркайте, докато се смесят и се получи много вкусен сос.

За фалафелите в тигана загрейте олиото и задушете нарязаните на ситно лук, чесън и настърганите моркови.

Пасирайте нахута заедно със задушените зеленчуци.

Добавете подправките, брашното и содата, разбъркайте и приберете в хладилника за 30-60 минути.

Оформете малки фалафели, оваляйте ги в галета и подредете в тава, покрита с хартия за печене.

Поръсете ги с олиото и печете в предварително загрята на 200°С фурна за 20-30 минути.

За свежата зелена салата нарежете зеленчуците, сложете ги в голяма купа, добавете бирената мая и полейте със зехтина и оцета и разбъркайте с лъжица.

В чиния за сервиране сложете от салатата, няколко хрупкави безмесни кюфтенца и полейте отгоре със соса от синьо сирене.

Зелената салата с фалафели е чудесна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: