Начин на приготвяне
Когато докторът ви каже да наблегнете на витамините, а вие ги поднесете с по една малка домашна ракия...
Салатата не случайно се нарича витаминА, а именно заради голямата доза провитамин А (бета-каротин), която съдържат морковите.
Всъщност от всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин - до 17 мг/100 г)., но съдържа още и витамините B1, B2, РР, С. За да се усвои каротинът много по-лесно от организма, ще подправим салатата с шарлан и със сока на един лимон.
И ето затова, в допълнение с останалите продукти в салатата, се получава истинска витаминозна бомба, която да ни предпази от инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки, от които често страдаме есента. Освен това ще подсили зрението и имунната ни система.
А приготвянето е лесно: Измийте, обелете и настържете морковите.
Измитите и почистени репички нарежете на ситно. Чесъна пресовайте.
Босилека измийте и скълцайте на ситно.
В голяма купа смесете всички компоненти на морковената салата, поръсете с прясно изцеден сок от един лимон, шарлан и сол на вкус. Разбъркайте и поднесете витаминозната салата.
Добър апетит!