Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Печена тиква на фурна с кората

Печена тиква на фурна с кората

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печена тиква на фурна с кората9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Загрейте фурната, защото днес десертът ще бъде класическа печена тиква на фурна с кората"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. малка (тип цигулка)
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 2 с.л. за намазване на тавичката
  • по желание
  • канела
  • ванилия - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направо с кората, защото е така е класическият начин да приготвяне на най-вкусната тиква.

Тиквата се измива много хубаво с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания (прах, пръст) от кората.

Подсушава се и се нарязва на парчета, без да се бели кората.

Тиквените семки се изгребват с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изсушете или изпечете във фурната с малко сол, вода и брашно. Много са полезни сурови, а печени са изключително вкусни.

Парчетата тиква се нареждат с кората надолу в намаслена с олио тавичка.

Изсипват се две кафени чаши вода на дъното на тавичката. Ако тавата ви е по-голяма, налейте допълнително вода. Водата трябва да покрива около един пръст от дъното на тавата.

Всяко парче тиква се поръсва хубаво със захар. По желание може да поръсите парчетата тиква и с ванилия и щипка канела.

Слага се във фурната на умерена температура (160-180 градуса) и се пече до готовност. След около 20 минути може да я качите по-високо, за да се карамелизира и зачерви хубаво отгоре. Поднесете печената тиква леко охладена.

Добър апетит!

В сезона на тиквата освен класическата печена тиква опитай и тази вкусна тиквена крем супа или нашите сладкиши с тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: