Начин на приготвяне
Направо с кората, защото е така е класическият начин да приготвяне на най-вкусната тиква.
Тиквата се измива много хубаво с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания (прах, пръст) от кората.
Подсушава се и се нарязва на парчета, без да се бели кората.
Тиквените семки се изгребват с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изсушете или изпечете във фурната с малко сол, вода и брашно. Много са полезни сурови, а печени са изключително вкусни.
Парчетата тиква се нареждат с кората надолу в намаслена с олио тавичка.
Изсипват се две кафени чаши вода на дъното на тавичката. Ако тавата ви е по-голяма, налейте допълнително вода. Водата трябва да покрива около един пръст от дъното на тавата.
Всяко парче тиква се поръсва хубаво със захар. По желание може да поръсите парчетата тиква и с ванилия и щипка канела.
Слага се във фурната на умерена температура (160-180 градуса) и се пече до готовност. След около 20 минути може да я качите по-високо, за да се карамелизира и зачерви хубаво отгоре. Поднесете печената тиква леко охладена.
Добър апетит!
В сезона на тиквата освен класическата печена тиква опитай и тази вкусна тиквена крем супа или нашите сладкиши с тиква.