Начин на приготвяне
За тази детска торта ви трябват Маша и Мечока - направени от масло, бисквити, шоколад и захарно тесто, захаросани теменужки.
В голяма тенджера на ниска температура загрявам млякото, маслото и натрошения шоколад, докато шоколадът се разтопи. Свалям от котлона и оставям за 10 минути.
В голяма купа разбивам яйцата и ванилията. При непрекъснато бъркане прибавям шоколада, докато се получи гладка смес.
Смесвам брашното, захарта, содата и солта. Прибавям на порции към шоколадовата смес, докато се получи гладко тесто.
Тестото разпределям в 3 намаслени и набрашнени тави с диаметър 22 см. Пека на 160 градуса 25-30 минути или докато при пробождане с клечка за зъби тя излиза чиста. Блатовете оставям в тавите 10 минути, изваждам и ги оставям да се охладят напълно.
За плънката в малка тенджерка разтопявам маслото и натрошения шоколад. Разбърквам с пудрата захар и сладкарската сметана до гладка смес.
За ганаша натрошения шоколад слагам в малка купа. Сметаната загрявам, докато кипне. С нея заливам шоколада и разбивам с тел, докато стане гладка смес. Охлаждам, като разбърквам периодично, докато ганашът може да се маже.
Поставям първия блат върху чиния за торта. Намазвам с половината пълнеж. Слагам втория и се намазва с останалата половина. Слагам третия блат и се намазва с ганаша отгоре и отстрани цялата торта.
Слагаме в хладилника малко да се охлади и изваждаме, за да украсяваме. Отстрани нареждаме захаросаните теменужки (с пръсти намазвам цветенцата с бълтък и поръсвам с кристална захар, която съм леко смляла на кафемелачката - за да не са толкова едри кристалите).
Отгоре поставям големите Маша и Мечока и започвам да редя различни видове бонбони и захарни декорации.
С това нашата детска торта за рожден ден е готова.