Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешки джолан с ориз и спанак

Агнешки джолан с ориз и спанак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Агнешки джолан с ориз и спанак
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
150 мин.
Порции
2
"Едни говорят за цъфналите пролетни дръвчета, а ние си мислим сама за Агнешки джолан с ориз и спанак"

Необходими Продукти

  • агнешки джолан - 2 бр. (около 600 г)
  • спанак - 250 г замразен
  • ориз - 250 г
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • лук - 1 глава, средна
  • мента - 4 - 5 клонки, суха
  • джоджен - 1 - 2 с.л. или на вкус, сух
  • черен пипер - на вкус, млян
  • розмарин - 1 с.л. сух
  • бяло вино - 250 мл
  • олио - около 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете от излишни ципички джоланите и направете на всеки по 1-2 напречни прореза по месото, за да поема по-добре вкусовете, а и да се сготви по- бързо.

Натъркайте джоланите с черен пипер, розмарин, джоджен и малко сол. Поставете ги в тавичка и полейте с част от олиото, половината бяло вино и същото количество вода. Отгоре и отстрани подредете клонките мента и чесъна, без да белите скилидките, само ги притиснете, за да се смачкат леко.

Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и печете 20 минути, след това обърнете за същото време и от другата страна. Намалете фурната на 180 градуса и печете джоланите около 1 час и 20 минути, като по средата на това време налеете и останалото бяло вино и още водичка. Също така е добре да завиете с алуминиево фолио, за да не изсъхва месцето.

Когато ви остават 20 минути от указаното време, заемете се с ориза. Накълцайте лука и го запържете в останалото олио с щипка сол. Щом омекне и започне да добива загар, прибавете веднага спанака - размразен, отцеден от водичката и накълцан. Запържете за кратко и сложете ориза, предварително измит от нишестето. Бъркайте, докато стане кристален и налейте вода - 2.5 части течност на 1 част ориз. Имайте предвид и останалото от печенето сосче.

Сипете ориза при джоланите, от които сте премахнали клонките мента. Разпределете равномерно и по желание ръснете още джоджен и черен пипер, както и регулирайте на сол.

Печете до извиране на водичката - около 25 минути. Аз обичам ориза по-твърд и зрънцата да се отделят и да се цели, не смачкани. Ако вие харесвате да ви е по-сварен, може да сложите малко повече вода.

След като извадите от фурната, покрийте агнешкото с ориз с алуминиевото фолио и отгоре с кърпа. Нека престои така 10 минутки преди да сервирате.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: