Начин на приготвяне
Първо се приготвя бульонът - морковите и пащърнакът, картофите и чесънът се обелват и слагат да заврят в тенджера с вода.
Оставят се да къкрят около 45 минути или докато станат почти на каша. След това зеленчуците се отстраняват, а бульонът се прецежда.
Агнешкият бут се измива много добре и се подсушава с кърпа.
В дълбок тиган се слага малко мазнина по вкус и след като се нагорещи, към нея се прибавя джоланът, за да се запечата - по около 1-2 минути от всяка страна.
Взима се един гевгир и се слага върху тенджерата с бульона. В гевгира се поставя месото, след което то се покрива с два слоя готварско фолио.
Котлонът се пуска на средна скорост. Оставя се да се задушава за около 2-3 часа. Когато месото се извади, то не трябва да е напълно готово, защото трябва да се запече във фурната.
Маслото се разтопява, към него се прибавят солта, пиперът и риганът.
След като месото се отстрани от котлона, внимателно се намазва с тази смес, прехвърля се в тавичка и към него се добавят 1-2 чаши от бульона.
Слага се в силно загрята фурна, докато агнешко се задуши и придобие загар и от двете страни.
Задушеният Агнешки Джолан е готов.