Начин на приготвяне
Почистете от излишни ципички джоланите и направете на всеки по 1-2 напречни прореза по месото, за да поема по-добре вкусовете, а и да се сготви по- бързо.
Натъркайте джоланите с черен пипер, розмарин, джоджен и малко сол. Поставете ги в тавичка и полейте с част от олиото, половината бяло вино и същото количество вода. Отгоре и отстрани подредете клонките мента и чесъна, без да белите скилидките, само ги притиснете, за да се смачкат леко.
Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и печете 20 минути, след това обърнете за същото време и от другата страна. Намалете фурната на 180 градуса и печете джоланите около 1 час и 20 минути, като по средата на това време налеете и останалото бяло вино и още водичка. Също така е добре да завиете с алуминиево фолио, за да не изсъхва месцето.
Когато ви остават 20 минути от указаното време, заемете се с ориза. Накълцайте лука и го запържете в останалото олио с щипка сол. Щом омекне и започне да добива загар, прибавете веднага спанака - размразен, отцеден от водичката и накълцан. Запържете за кратко и сложете ориза, предварително измит от нишестето. Бъркайте, докато стане кристален и налейте вода - 2.5 части течност на 1 част ориз. Имайте предвид и останалото от печенето сосче.
Сипете ориза при джоланите, от които сте премахнали клонките мента. Разпределете равномерно и по желание ръснете още джоджен и черен пипер, както и регулирайте на сол.
Печете до извиране на водичката - около 25 минути. Аз обичам ориза по-твърд и зрънцата да се отделят и да се цели, не смачкани. Ако вие харесвате да ви е по-сварен, може да сложите малко повече вода.
След като извадите от фурната, покрийте агнешкото с ориз с алуминиевото фолио и отгоре с кърпа. Нека престои така 10 минутки преди да сервирате.
Добър апетит!