Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешки котлети с ориз и спанак на фурна

Агнешки котлети с ориз и спанак на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Агнешки котлети с ориз и спанак на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Вкусна класика за празника и рецепта много подходяща за хора, които нямат време да приготвят цял агнешки бут или плешка, тъй като изискват по-дълго печене. С агнешките котлети имаме чудесно великденско или гергьовденско ястие за малко повече от час."

Необходими Продукти

  • агнешки котлети - 1 кг
  • ориз - около 350 - 400 г
  • спанак - 250 - 300 г
  • пресен лук - 2 вр.
  • пресен чесън - 1 вр.
  • джоджен - 1 ч.л. или на вкус
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 2 щипки
  • бяло вино - около 150 мл
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвайте по-дебело нарязани агнешки котлети, за да останат сочни и крехки след печенето.

Овкусете ги със малко сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, кимион и чубрица. Полейте с чашка бяло вино и оставете в хладилника за няколко часа. Ако нямате време, не е проблем да пропуснете тази стъпка.

Подредете котлетите в намазнена тавичка заедно с маринатата. Може да сипете и малко водичка на дъното. Тавата трябва да е предвидена, така че после да събере и ориза със зелениите.

Завийте с алуминиево фолио и печете около 35 минути (месото трябва да е полуготово, времето за печене зависи от големината и дебелината на котлетите).

Докато се пече месото си подгответе ориза. Измийте го от нишестето.

Пресния лук, пресния чесън и спанака почистете и накълцайте.

Загрейте малко олио във дълбок и голям тиган. Запържете първо лука и чесъна до омекване, след това добавете спанака с малко сол. Гответе, докато и той омекне, разбърквайки периодично.

Накрая сложете ориза и бъркайте около 3 минути.

Прехвърлете в тавичката, от която предварително сте извадили полуизпечените агнешки котлети. Налейте вода в пропорции, които отговарят на вида ориз, който сте използвали (следвайте указанията на пакета). Водичката ще се смеси със соса и мазнината от печенето на месото, което ще придаде наситен вкус на бульона.

Въпреки това, опитайте на вкус и си добавете сол, джоджен и чубричка по ваш вкус, както и лъжица сушени зеленчуци. Правя бульона една идея по-солен заради ориза. Ако агнешкото ви не е много мазно, може да добавите и малко олио.

Подредете котлетите отгоре, течността почти ги покрива.

Печете до поемане на бульона и пълна готовност на ориза и месото.

Вкусна класика за празника и рецепта много подходяща за хора, които нямат време да приготвят цял агнешки бут или агнешка плешка, тъй като изискват по-дълго печене. С агнешките котлети с ориз и спанак на фурна имаме чудесно великденско или гергьовденско ястие за малко повече от час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: