Бисквитен кейк в чашки с маскарпоне и шоколад

25/11/2018
"И когато някой ви каже Искаш ли чашка десерт, не отказвайте - може да е бисквитен кейк с маскарпоне и шоколад "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 211
  • Преглеждания за месеца153
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • ЗА БИСКВИТЕН БЛАТ
  • бисквити - 200 г чаени
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 100 г меко
  • захар - 75 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • черен шоколад - 150 г (минимум 50%какао)
  • ЗА СОСА
  • маскарпоне - 100 г
  • цедено кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • бял шоколад - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Натрошете или смелете бисвитите в блендер на фин прах- брашно. Черния шоколад настържете.

2. Разбийте яйцата със маслото на кремче и към тях чуквайте едно по едно яйцата, разбивайки непрекъснато.

3. Към сместа сипете лимоновия сок и след това брашното от смлeни бисквити с бакпулвера. Накрая прибавете шоколадовите стърготини и разбъркайте до хомогенност.

4. Излейте и заравнете сместа в тавичка покрита с хартия за печене. Пластът трябва да е сравнително тънък- 0.5-6 мм.

5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или до суха клечка. Оставете готовия бисквитен блат да се охлади.

6. През това време пригответе соса, като загреете млякото и маскарпонето на тих до умерен огън. Сложете белия шоколад на парченца и бъркайте докато се разтопи и се получи гладък сос. Оставете да изстине напълно.

7. Към изстиналия сос прибавете цеденото мляко и разбийте. По желание може да подсладите допълнително с малко пудра захар.

8. Начупвайте блата и слагайте пласт от него в десертни чашки. Отгоре изливайте от соса и така до запълване на чашата. Важно е сосът да е охладен, за да не прогизва бисквитеният блат, а само да се обгръща от соса.

9. Украсете кейка според въображението си и поднесете. Чудесна декорация и допълнение към този десерт биха били свежи горски плодове или ментови листа.

Да ви е сладко! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар