Миди Ескабеш

25/11/2018
"Вие пригответе мезето, все ще се намери кой да почука с бутилка вино и предложение да го споделите "
Приготвяне30 мин.
Готвене5 мин.
Общо35 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 993
  • Преглеждания за месеца103
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • миди - 2 кг черни
  • бяло вино - 250 мл
  • зехтин - 250 мл
  • оцет - 250 мл
  • чесън - 3 скилидки
  • дафинов лист - 3 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • черен пипер - 5 - 6 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Старателно почистете мидите от мустачки и твърди образувания по черупката. Тези със наранени и счупени черупки изхвърлете, те не са годни за консумация.

2. Поставете морските дарове в тенджера заедно с 2 дафинови листа, залейте с бялото вино, захлупете плътно с капак и включете котлона на максимална степен. Щом достигне температура и течността заври, отбройте 2 минути, като през това време разклащате тенджерата периодично.

3. След като всички миди са се отворили, отстранете от огъня и прецедете от бульона, като запазите 1 ч.ч. от него - той е съставен от виното и морска вода, която са отделили мидите.

4. Щом се охладят морските дарове, извадете ядките от черупките и ги разпределете в удобни за вас съдове, тарелки, които да можете да затворите херметически впоследствие.

5. Идва ред на изготвянето на маринатата ескабеш. За нея нарежете на тънки филийки скилидките чесън и ги запържете в загретия на умерен огън зехтин заедно с останалото дафиново листо. Щом чесънчето започне да става златисто, веднага отстранете от огъня и сипете двата вида червен пипер - пушен и нормален. Разбъркайте за кратко и налейте оцета и запазеният бульон от мидите.

6. Сложете и зрънцата черен пипер и отново разбъркайте. С тази марината залейте мидите в приготвените съдчета. Тя трябва да ги покрива.

7. Оставете да се охлади напълно, затворете херметически и приберете в хладилник за 1 денонощие преди да консумирате.

Така приготвените миди Ескабеш са идеални за аперитив по всяко време с чаша бяло вино. Може да ги съхранявате до няколко седмици в хладилник и винаги да са ви под ръка, когато желаете мезенце или искате да впечатлите своите гости.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар