Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Месеница с мас и сирене

Месеница с мас и сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Месеница с мас и сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Месеница по изпитана ретро рецепта - няма как да не я опитате"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 280 мл
  • мас - 70 г разтопена
  • мая - 20 г свежа
  • захар - 15 г
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 200 - 230 г краве
  • белтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и изчакайте да шупне за около 8 минути.

Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете шупналата мая, около 10 -15 грама от маста и започнете да размесвате с пръсти. Добавяйте си брашно докато спре да ви лепне, без да прекалявате и правите тестото твърдо.

Прехвърлете на леко набрашнен плот и продължете месенето, като си наливате по малко от маста докато изразходвате половината и лека полека вкарвате и солта.

При добавянето на мас ще започва отново да лепне, но не се тревожете, след достатъчно работа с тестото то ще придобие еластичност. Оформете го на топка и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

От втасалото тесто разточете 3-4 на брой кори и всяка мажете с останалата мас и поръсвайте с натрошено сирене. Завивайте на руло и после на охлюв, поставяйки в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка.

Изчакайте месеницата да удвои обема си за около още 1 час в топло помещение или във фурната загрята до 40 градуса и след това изключена.

Намажете питката с разбит с малко олио белтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути или до златист загар. Охладете върху решетка и поднесете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: