Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и изчакайте да шупне за около 8 минути.
Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете шупналата мая, около 10 -15 грама от маста и започнете да размесвате с пръсти. Добавяйте си брашно докато спре да ви лепне, без да прекалявате и правите тестото твърдо.
Прехвърлете на леко набрашнен плот и продължете месенето, като си наливате по малко от маста докато изразходвате половината и лека полека вкарвате и солта.
При добавянето на мас ще започва отново да лепне, но не се тревожете, след достатъчно работа с тестото то ще придобие еластичност. Оформете го на топка и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.
От втасалото тесто разточете 3-4 на брой кори и всяка мажете с останалата мас и поръсвайте с натрошено сирене. Завивайте на руло и после на охлюв, поставяйки в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка.
Изчакайте месеницата да удвои обема си за около още 1 час в топло помещение или във фурната загрята до 40 градуса и след това изключена.
Намажете питката с разбит с малко олио белтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути или до златист загар. Охладете върху решетка и поднесете.
Добър апетит!