Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода със захарта. Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче.
Разбийте яйцето с олиото и добавете прясното мляко, прибавете в кладенчето и сипете разтворената мая. Бъркайте и замесете меко тесто, разделете тестото на три топки.
Затоплете леко 1/3 част от олиото и поставете топчетата в него, оваляйте ги и ги завийте за 30 минути да втасат.
През това време запържете в станалото олио нарязания на по-едро праз до омекване (без да има загар). След като се охлади, прибавете натрошеното сирене и яйцата, разбъркайте.
Върху намаслен плот разтворете едно от топчетата на тънка правоъгълна кора, поставете част от плънката и навийте на руло, усучете леко рулото и го навийте на охлюв в средата на намазана с олио тава. Така процедирате със останалите две топки.
Намажете отгоре с оставена предварително шепичка от плънката и оставете за още 30 минути на топло. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути, до златист загар.
Извадете тавата и напръскайте месеницата със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете за 15 минути да се задуши.
Коментари