Начин на приготвяне
Нарежете тиквата на парченца и я сварете до омекване. При възможност може да я приготвите на пара или печена, за да не поема излишно количество вода.
Намачкайте хубаво с вилица или пасирайте, докато е гореща, слагайки към нея и маслото на парченца, за да се разтопи и се получи гладка паста. Оставете настрана да изстине почти напълно.
Разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта и капките лимонов сок. Трябва да се получи пухкаво кремче.
Сипете към него тиквено-маслената смес и продължете да разбивате още за кратко.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта и го интегрирайте на части с кръгообразни движения с шпатула или дървена лъжица.
Сипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 27-28 см и пъхнете във фурната, загрята до 180 градуса. Печете 30-35 минути или до суха клечка.
Готовият сладкиш охладете върху решетка, като преди това внимателно го отделите от формата. Ако ползвате хартия за печене, би ви било много лесно, в противен случай трябва да изчакате 5 минутки, преди да извадите.
Щом изстине напълно сладкото изкушение, поръсете го обилно с пудра захар.
Текстурата на този десерт с тиква е много нежна и влажна благодарение на тиквата и маслото. В комбинация с кокос се получава нещо прекрасно, много ароматно и вкусно и няма нужда от допълнителни овкусители като ванилия или канела, които по принцип винаги съпровождат тиквата.
Може да се експериментира, като вместо пудра захар върху тиквения сладкиш се залее разтопен черен шоколад.
Да ви е вкусно!
Коментари