Шоколадов сладкиш с кокос

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Шоколадов сладкиш с кокос
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Шоколадовият сладкиш с кокос е неустоим, придружен с чаша кафе и добра компания"

Необходими Продукти

  • масло - 170 г
  • шоколад - 100 г черен кувертюр за топене
  • инстантно кафе - 1 ч.л. нескафе
  • захар - 120 г
  • яйца - 3 бр.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • сол
  • какао - 1 ч.л. висок процент
  • брашно - 100 г
  • за Заливките
  • кокос - 200 г
  • кондензирано мляко - 340 г сладко
  • шоколад - 120 г - черен кувертюр за топене
  • сметана - 100 мл висок процент
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ползва се квадратна тавичка, намаслена и покрита с хартия за печене, с диаметър 20/20. Не се работи с миксер, а с телена бъркалка.

Маслото и шоколадът се стопяват на водна баня. Добавят се при разбъркване нескафето, захарта и се охлаждат.

В купа се смесват брашното и бакпулвера, какаото през сито, ванилията, сол и се изсипват при маслената смес.

Добавят се яйцата, леко разбити на пяна. Разбърква се енергично с тел за разбиване до хомогенна смес.

Сместа се изсипва в тавичката и се пече на 180 градуса за около 30-35 мин до суха клечка.

Охлажда се напълно върху метална мрежа.

Заливка от кокос: кокосът се препича на тиган до леко златисто, за да пусне ароматите си. В купа се изсипва, прибавя се кондензираното мляко и се разбърква до пълното му поемане.

Сместа става рохкава и се поставя на дебел слой върху изстиналия блат. Оставя се в хладилник за около 15 мин.

120 г начупен шоколад се залива с горещата сметана, прибавя се и лъжицата масло. Разбърква се до хомогенност.

Оставя се да се темперира и след това се изсипва върху кокоса. Заглажда се.

Шоколадовият сладкиш се държи в хладилник за около 1 час. Нарязва се на малки тесни барове.

Шоколадовият сладкиш с кокос е готов.

Източник: Гурме

Забележка: Един приятен и непретенциозен сладкиш за кафе със силен аромат, вкус на кокос и хубав шоколад.

Намалих маслото на 150 г, захарта на 100 г, защото ползвах сладко кондензирано мляко и тази допълнителна сладост щеше много да го утежни със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Моята слабост е шоколада! Страхотно предложение!
20.04.2016 11:53