Начин на приготвяне
Ползва се квадратна тавичка, намаслена и покрита с хартия за печене, с диаметър 20/20. Не се работи с миксер, а с телена бъркалка.
Маслото и шоколадът се стопяват на водна баня. Добавят се при разбъркване нескафето, захарта и се охлаждат.
В купа се смесват брашното и бакпулвера, какаото през сито, ванилията, сол и се изсипват при маслената смес.
Добавят се яйцата, леко разбити на пяна. Разбърква се енергично с тел за разбиване до хомогенна смес.
Сместа се изсипва в тавичката и се пече на 180 градуса за около 30-35 мин до суха клечка.
Охлажда се напълно върху метална мрежа.
Заливка от кокос: кокосът се препича на тиган до леко златисто, за да пусне ароматите си. В купа се изсипва, прибавя се кондензираното мляко и се разбърква до пълното му поемане.
Сместа става рохкава и се поставя на дебел слой върху изстиналия блат. Оставя се в хладилник за около 15 мин.
120 г начупен шоколад се залива с горещата сметана, прибавя се и лъжицата масло. Разбърква се до хомогенност.
Оставя се да се темперира и след това се изсипва върху кокоса. Заглажда се.
Шоколадовият сладкиш се държи в хладилник за около 1 час. Нарязва се на малки тесни барове.
Шоколадовият сладкиш с кокос е готов.
Източник: Гурме
Забележка: Един приятен и непретенциозен сладкиш за кафе със силен аромат, вкус на кокос и хубав шоколад.
Намалих маслото на 150 г, захарта на 100 г, защото ползвах сладко кондензирано мляко и тази допълнителна сладост щеше много да го утежни със захар.
Коментари