Начин на приготвяне
Накиснете боба във вода за цяла нощ, на сутринта ако е останала вода я излейте и прехвърлете боба в гърнето.
Добавете нарязания на дребно кромид лук, чесъна, чушките, олиото, сол, ментата и сушените зеленчуци, разбъркайте хубаво. По желание добавете и ситно нарязани люти чушлета.
Отгоре подредете свинското рагу, налейте топла вода малко над нивото на боба, разбъркайте, захлупете с капака и сложете гърнето в първоначално студена фурна, като постепенно увеличавате температурата до 180 градуса. Печете около 2 часа.
Оставете гърнето в горещата, но изключена фурна още 20-тина минути, за да се доготви на остатъчната температура.
Ако го консумирате на другия ден, боба ще се е сгъстил, защото ще поеме цялата течност от гювеча.
Поднесете боба в гювеч със стрък мента и люто чушле.
Добър апетит!