Начин на приготвяне
Бобът се накисва в студена вода за една нощ, измива се и се слага в гърнето заедно със целите мерудиени корени, налива се вода и се слага на бавен жив огън да ври около 3 часа (ако гърнето няма капак, завийте го с фолио или разточено тесто).
След като бобът е поомекнал, се добавя ситно нарязаният морков и домат. 30 мин. преди да е напълно готов бобът, се добавят ситно нарязаният лапад и зелен лук, солта и останалите подправки.
Накрая се прави запръжка от брашното и червения пипер в малко олио, налива се малко от чорбата на боба и малко по-малко се налива в гърнето, поръсва се със ситно нарязан пресен магданоз.
Ако искате, може да добавите запържен пушен бекон към боба, но ние го хапнахме постен.