Начин на приготвяне
Измиваме и накисваме боба за 12 часа. Сменяме водата и го слагаме да заври, отстраняваме образувалата се пяна и изхвърляме първата вода.
Измиваме боба с хладка вода и го поставяме в гърнето.
Почистваме и нарязваме на дребно лука, морковите, чесъна, доматите, целината и чушките и ги прибавяме към боба. Овкусяваме със сол, захар, чубрица и джоджен. Доливаме топла вода, около 1 л, така че да има 5-10 см разстояние до гърлото на гърнето.
Затваряме с капака и поставяме гювеча в студена фурна, включваме я на 150 градуса, печем 90 минути или повече, ако бобът не е сготвен достатъчно.
Махаме капака и оставяме да се запече за 10 минути, вадим го и го поръсваме с наситнения магданоз.
Постният боб в гърне е готов.
Коментари
Става страхотен боб!