Постен боб в гърне

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9586k
Постен боб в гърне
Снимка: Севда Андреева
1 / 6
11/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
175 мин.
Порции
6
"Тайната на приготвянето на този боб е в неговото бавно готвене. Но да знаете, че чакането си струва"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г бял
  • целина - 70 г
  • зехтин - 80 мл
  • моркови - 70 г
  • лук - 150 г
  • домати - 150 г
  • чушки - 2 бр. червени (пресни или сухи)
  • чесън - 4 скилидки
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - 1/2 връзка
  • чубрица - на вкус
  • джоджен - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и накисваме боба за 12 часа. Сменяме водата и го слагаме да заври, отстраняваме образувалата се пяна и изхвърляме първата вода.

Измиваме боба с хладка вода и го поставяме в гърнето.

Почистваме и нарязваме на дребно лука, морковите, чесъна, доматите, целината и чушките и ги прибавяме към боба. Овкусяваме със сол, захар, чубрица и джоджен. Доливаме топла вода, около 1 л, така че да има 5-10 см разстояние до гърлото на гърнето.

Затваряме с капака и поставяме гювеча в студена фурна, включваме я на 150 градуса, печем 90 минути или повече, ако бобът не е сготвен достатъчно.

Махаме капака и оставяме да се запече за 10 минути, вадим го и го поръсваме с наситнения магданоз.

Постният боб в гърне е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е сбъркана.
13.07.2023 17:33
Анонимен
Анонимен
Чесънът и чубрицата са излишни според мен.Аз слагам девесил и джоджен,супена лъжица вегета вместо сол и 2-3 люти чушки за пикантност.Пека в студена фурна отначало 30 мин на 250 градуса.,после намалявам и пека още 4 часа на 160 градуса
Става страхотен боб!
13.01.2022 09:38
Потребител#178366
Потребител#178366
Чудесно се получи, и както е препоръката в предишен коментар, за 20 мин., на 200 градуса, и после намалих на 150. Малко гъби добавих и се получи много добра комбинация! Добър апетит на всички!
01.05.2020 02:11
1
Dimitar Stalev
Dimitar Stalev
На тази температура не 90 ами и 190 минути няма бобът да заври!Трябвало е да се каже,че първоначално се поставя термодатчика на 200-250 градуса и след като заври ,се намалява на 150 градуса.Според мене много важна подробност!
30.09.2017 16:32
13