Начин на приготвяне
Бобът се накисва за 3-4 часа. Почистват се лук, морков и зелена чушка и се нарязват на ситно.
Накиснатия боб се вари за 20 минути и водата се изхвърля. Прехвърля се в глинено гърне, добавят се зеленчуците и заливаме с 2 литра изворна вода. Поставя се във фурната с капак и готвим на 190 градуса за 2 часа.
Отваря се капакът, ако е нужно и бобът не е сварен се долива още малко вода.
Овкусява се със сол, шарена сол, чубрица, джоджен. В тиган с 2-3 лъжици олио се запържва брашното, добавя се и червеният пипер.
Сипва се малко хладка водата и се разбърква на кашичка. Прехвърля се в гърнето и се разбърква добре.
Готви се още 10 минути и щом бобът е омекнал е готово. Сервира се с една червена люта чушка. Върви с туршия и кисели краставички.