Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Сполучливата мусака на Баба

Сполучливата мусака на Баба

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Сполучливата мусака на Баба
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Когато баба готви, грешка няма - ето го и поредното вкусно доказателство"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 кг
  • праз - 2 стръка, само бялата част
  • картофи - 500 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 2 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 1 к.ч.
  • зелев сок - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства от външните листа и се нарязва на ситно. Задушава е в половин кафена чаша олио до омекване, добавя се червеният пипер и нарязаните на дребни кубчета картофи, като се разбърква периодично, докато картофите поомекнат.

В намазана с олио тавичка се слага половината от нарязаното на ситно кисело зеле, разстила се равномерно, отгоре се слага сместа от задушените картофи и праз, поръсва се със смлян черен пипер.

Най-отгоре се разпределя другата половина от нарязаното кисело зеле, отново се поръсва с черен пипер и се добавя останалото олио. Залива се със зелевия сок и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна решетка и включен вентилатор.

За заливката: Яйцата, киселото мляко и брашното се разбъркват до хомогенна смес и когато мусаката е почти готова, се залива с нея, като се правят след изсипването на заливката дупчици с вилица, за да проникне сместа в пластовете.

Пече се до образуването на златисто-кафява коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: