Лесен кекс без миксер

26/11/2018
Илияна Димова
отИлияна ДимоваМастър Шеф125166432117
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо751
  • Преглеждания за месеца59
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • заквасена сметана - 1 с.л. с връх
  • олио - 1/2 к.ч.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • ванилия - 1 бр. пакетче
  • сода за хляб - 1 к.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 2 к.ч.
  • брашно - 2 к.ч. бяло с връх
  • какао - 1 с.л.
  • За гарниране
  • заквасена сметана
  • сладко от вишни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото мляко (1 к.ч.) смесваме със заквасена сметана (1 с.л.), олио (1/2 к.ч.) , сода за хляб (1 к.л.), бакпулвер (1/2 пакетче), захар (2 к.ч.), щипка сол и ванилия.

Разбъркваме и като се разтопи захарта, прибавяме яйцата и пресято брашно (2 к.ч. или колкото е необходимо за кексово тесто). Трябва да получим гъста кексова смес.

В подходяща тавичка или формичка за кейк, покрита с хартия за печене, намазана с олио (за по-лесно изваждане на изпечения кейк, за да не се начупи), изсипваме тестото.

Оставяме малко от него, което смесваме с какао (1 с.л.). Разбъркваме и изсипваме какаовото тесто, върху другото тесто във формата.

Леко разбъркваме да се получат шарки и печем кекса в нагрята на 180 градуса фурна, като проверяваме след 30-35 минути с клечка, дали е изпечен.

Готовия кекс охлаждаме и нарязваме на парчета. Сервираме гарниран със смесени заквасена сметана и сладко от вишни.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар