Начин на приготвяне
Тази рецепта за вкусен козунак е лесна, защото е без месене. В достатъчно голяма купа, за да може да втаса след това се поставя пресятото брашно, солта и захарта, яйцата и прясното мляко, ванилията и кората от лимона.
В друга купа се поставя част от топлото прясно мляко, маята, част от захарта и няколко лъжици от брашното, за да се получи гъста каша. Разбърква се хубаво и се оставя да шупне за около 1 час.
След това сместа се прибавя в голямата купа при останалите продукти. Забърква се тесто за козунак с бъркалките за тесто на миксера. Накрая поставете и олиото и разбъркайте с шпатула да се получи еднородна смес. Получава се гладко тесто и без да месите тестото на ръка, го оставете в голям съд с възможност да втаса, покрийте със стреч фолио.
Поставете го да втаса в хладилника през нощта около 14 часа да втаса. След това извадете тестото от хладилника, оставете го за 30 минути на стайна температура.
Разделете тестото на две и го разстелете с ръце на кухненския плот, предварително намазан с мазнина, изсипете плънката, която предварително сте смесили в съд от смлени лешници, какао, прясно мляко и захар и завийте на руло.
Така полученото козуначено руло отрежете с нож по-дължина и увийте двете половини една в друга. С плетеницата може да импровизирате. Поставете козунаците без месене в подходящи форми, застлани предварително с хартия за печене и оставете за още 2 часа да втаса.
Поставете козунака в студената фурна и включете на 180 градуса, щом фурната достигне нужните градуси, намажете козунаците с разбитата смес от яйце, прясно мляко и олио и поръсете с филираните бадеми.
Печете лесния козунак с миксер и без месене за около 40 минути. Извадете от фурната и поставете козунаците върху решетка. Оставете да изстинат напълно преди да режете.