Начин на приготвяне
Киселото мляко (1 к.ч.) смесваме със заквасена сметана (1 с.л.), олио (1/2 к.ч.) , сода за хляб (1 к.л.), бакпулвер (1/2 пакетче), захар (2 к.ч.), щипка сол и ванилия.
Разбъркваме и като се разтопи захарта, прибавяме яйцата и пресято брашно (2 к.ч. или колкото е необходимо за кексово тесто). Трябва да получим гъста кексова смес.
В подходяща тавичка или формичка за кейк, покрита с хартия за печене, намазана с олио (за по-лесно изваждане на изпечения кейк, за да не се начупи), изсипваме тестото.
Оставяме малко от него, което смесваме с какао (1 с.л.). Разбъркваме и изсипваме какаовото тесто, върху другото тесто във формата.
Леко разбъркваме да се получат шарки и печем кекса в нагрята на 180 градуса фурна, като проверяваме след 30-35 минути с клечка, дали е изпечен.
Готовия кекс охлаждаме и нарязваме на парчета. Сервираме гарниран със смесени заквасена сметана и сладко от вишни.