Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лесен кекс без яйца

Лесен кекс без яйца

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Лесен кекс без яйца
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 400 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • захар - 150 г
  • ванилова захар - 1 бр.
  • олио - 120 мл
  • брашно - 240 г
  • конфитюр - 1 бурк. с парченца
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За начало започнете с конфитюра, като го поставите в цедка, а цедката в купичка бъркате да се отдели плода от соса, оставете така да се отцеди.

В купа сложете киселото мляко и содата, разбъркайте и оставете за 1-2 минути да шупне млякото добре. Добавете захарта и ваниловата захар, бъркайте до разтварянето им.

Прибавете половината пресято брашно и разбъркайте. Налейте половината олио и разбъркайте. Прибавете останалото брашно и олио, като след всяко добавено бъркате.

Сипете сместа във форма за кекс, предварително намазана с масло. Подредете отгоре плодчетата от сладкото и поръсете с начупените орехови ядки.

Поставете формата в предварително нагрята фурна на 170 градуса и печете до суха клечка за около 35 минути. Извадете формата от фурната и след 10 минути престой извън нея, обърнете кекса и още горещ го намажете соса от сладкото, поръсете със смлени орехи. Чудесен кекс без яйца!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ще го пробвам кекса, но нямам доверие, но все пак нещо по различно. Моята рецепта не я давам за никоя друга
06.04.2024 17:00
Анонимен
Анонимен
Следвах всички стъпки,но на 35та минута кекса отгоре беше още суров.
16.07.2023 15:46