Начин на приготвяне
За начало започнете с конфитюра, като го поставите в цедка, а цедката в купичка бъркате да се отдели плода от соса, оставете така да се отцеди.
В купа сложете киселото мляко и содата, разбъркайте и оставете за 1-2 минути да шупне млякото добре. Добавете захарта и ваниловата захар, бъркайте до разтварянето им.
Прибавете половината пресято брашно и разбъркайте. Налейте половината олио и разбъркайте. Прибавете останалото брашно и олио, като след всяко добавено бъркате.
Сипете сместа във форма за кекс, предварително намазана с масло. Подредете отгоре плодчетата от сладкото и поръсете с начупените орехови ядки.
Поставете формата в предварително нагрята фурна на 170 градуса и печете до суха клечка за около 35 минути. Извадете формата от фурната и след 10 минути престой извън нея, обърнете кекса и още горещ го намажете соса от сладкото, поръсете със смлени орехи. Чудесен кекс без яйца!
Коментари