Начин на приготвяне
Активирайте маята, като я разтворите в леко затоплено прясно мляко заедно със захарта.
Разтопете маслото и го смесете със зехтина.
В друг съд пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете активираната мая, маслото със зехтина, солта, 1 яйце и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване на кифличките).
Замесете меко и еластично тесто. Намазнете дълбока купа и сложете вътре тестото. Покрийте го с фолио и го оставете да втаса за 1 час. Това тесто втасва по-дълго, тъй като е много маслено.
През това време натрошете сиренето. Нарежете магданоза и босилека на ситно, прибавете ги към сиренето и разбъркайте.
След като тестото е удвоило обема си, го разделете на четири части. Всяка разточете на кръг и разрежете на 6-8 триъгълника. Поставете от плънката и навийте на кифлички. Направете по няколко разреза отгоре и оставете отново да втасат за 20 минути.
Смесете отделения жълтък с 1 ч.л. прясно мляко и намажете кифличките.
Поръсете със семена по избор и печете в загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.
Добър апетит!
Източник: Книга 52 рецепти за цяла година София Мел