Начин на приготвяне
Замесваме тесто, като към топлото прясно мляко прибавяме 1/3 кубче прясна мая, разбито едно прясно яйце, щипка сол, една супена лъжица захар и една супена лъжица масло. Сипваме и пресятото брашно. Първо сипваме едната чаена чаша брашно, а после постепенно, лъжица по лъжица, прибавяме и другото брашно, докато замесим еластично тесто.
Оставяме на топло, завито с полиетиленово фолио, да втаса за приблизително 30-40 минути. През това време правим маслените трохи, които ще вложим после в тестото. Към 100 г меко масло(не разтопено, а меко със стайна температура), прибавяме 4-5 супени лъжици брашно и претриваме с ръце, за да се получат маслени трохи. Оставяме на хладно в хладилник, докато втаса тестото.
Когато тестото втаса - се надигне и удвои обема си, разточваме квадратна кора и в средата и слагаме охладените маслени трохи. Сгъваме като плик, така че маслените трохи да са във вътрешността на тестената кора. Разточваме леко като правоъгълник и отново сгъваме. Завиваме тестото в полиетиленово фолио и слагаме в хладилник за 15-20 минути. После отново разточваме, сгъваме и слагаме на хладно в хладилника.
Така повтаряме няколко пъти, приблизително 4-5 разточвания и сгъвания и охлаждане на тестото (може да направим тестото от вечерта, да оставим в торбичка в хладилник, а на сутринта да направим кифличките). От така приготвеното тесто разточваме тънка кора, която нарязваме на триъгълници.
В средата на широката част на триъгълника срязваме леко и тогава завиваме кифличките, като притискаме върха да се издължи и да завием по-навити кифлички. Като направим всички кифлички, подреждаме в тава, застлана с намазана с олио хартия за печене.
Трябва да подредим кифличките на разстояние една от друга, за да не се залепят по време на печене. Оставяме кифличките на топло, завити с кърпа да втасат - приблизително 30 минути. Втасалите кифлички, намазваме внимателно с разбито прясно яйце, с четка.
Изпичаме, като първо печем на 200 градуса загрята фурна, за 5-10 минути, а после намаляваме и доизпичаме на 180 градуса до златист загар. Изпечените кифлички са хрупкави отвън и мекички отвътре.