Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Сладки маслени кифлички

Сладки маслени кифлички

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Сладки маслени кифлички
Снимка: Илияна Димова
1 / 16
09/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 тава
"Днес ще ви препоръчаме тези пукави, топящи се в устата, домашни кифлички на Илияна Димова от Раднево"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1/3 кубче прясна
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • брашно - 2 ч.ч. (може и още малко допълнително при необходимост)
  • За маслените трохи
  • масло - 100 г меко краве
  • брашно - 4 - 5 с.л.
  • яйца - 1 бр. за намазване на кифличките преди печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто, като към топлото прясно мляко прибавяме 1/3 кубче прясна мая, разбито едно прясно яйце, щипка сол, една супена лъжица захар и една супена лъжица масло. Сипваме и пресятото брашно. Първо сипваме едната чаена чаша брашно, а после постепенно, лъжица по лъжица, прибавяме и другото брашно, докато замесим еластично тесто.

Оставяме на топло, завито с полиетиленово фолио, да втаса за приблизително 30-40 минути. През това време правим маслените трохи, които ще вложим после в тестото. Към 100 г меко масло(не разтопено, а меко със стайна температура), прибавяме 4-5 супени лъжици брашно и претриваме с ръце, за да се получат маслени трохи. Оставяме на хладно в хладилник, докато втаса тестото.

Когато тестото втаса - се надигне и удвои обема си, разточваме квадратна кора и в средата и слагаме охладените маслени трохи. Сгъваме като плик, така че маслените трохи да са във вътрешността на тестената кора. Разточваме леко като правоъгълник и отново сгъваме. Завиваме тестото в полиетиленово фолио и слагаме в хладилник за 15-20 минути. После отново разточваме, сгъваме и слагаме на хладно в хладилника.

Така повтаряме няколко пъти, приблизително 4-5 разточвания и сгъвания и охлаждане на тестото (може да направим тестото от вечерта, да оставим в торбичка в хладилник, а на сутринта да направим кифличките). От така приготвеното тесто разточваме тънка кора, която нарязваме на триъгълници.

В средата на широката част на триъгълника срязваме леко и тогава завиваме кифличките, като притискаме върха да се издължи и да завием по-навити кифлички. Като направим всички кифлички, подреждаме в тава, застлана с намазана с олио хартия за печене.

Трябва да подредим кифличките на разстояние една от друга, за да не се залепят по време на печене. Оставяме кифличките на топло, завити с кърпа да втасат - приблизително 30 минути. Втасалите кифлички, намазваме внимателно с разбито прясно яйце, с четка.

Изпичаме, като първо печем на 200 градуса загрята фурна, за 5-10 минути, а после намаляваме и доизпичаме на 180 градуса до златист загар. Изпечените кифлички са хрупкави отвън и мекички отвътре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: