Начин на приготвяне
Сипваме малко вода в съд и натрошаваме маята заедно със захарта и 1 супена лъжица брашно. Оставяме на страна за да шупне.
През това време си пресяваме брашното и правим кладенче в него.
Изсипваме маята, олиото и солта и замесваме тесто, като постепенно сипваме брашното.
Покриваме готовото тесто със стреч фолио и оставяме да удвой обема си.
След като е готово, разделяме на две и оформяме хляба.
Поставяме хляба в набрашнена тава, поръсваме с брашно и правим леки разрези с остър нож.
Покриваме с кърпа и оставяме повторно да втаса около 20 минути.
През това време си подготвяме пещта.
Когато е добре загрята, си поставяме хляба с помощта на лопатата в пещта и веднага затваряме вратичката.
Оставяме за около час-час и половина да се пече.
Когато вадим хляба от пещта с лопатата, трябва да внимаваме, за да не го счупим.
След като го извадим, поставяме селския хляб върху решетка, в противен случай долната му кора ще стане влажна.