Селски Хляб на пещ

Стоянка  РусеноваСтоянка РусеноваЕксперт429121886
09/12/2018
"Не си готвач, ако не можеш да приготвиш вкусен селски хляб на пещ с хрупкава коричка "
Приготвяне20 мин.
Готвене80 мин.
Общо100 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 013
  • Преглеждания за месеца94
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • брашно - около 800 г
  • захар - 1/2 ч.л.
  • вода - 400 мл
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме малко вода в съд и натрошаваме маята заедно със захарта и 1 супена лъжица брашно. Оставяме на страна за да шупне.

През това време си пресяваме брашното и правим кладенче в него.

Изсипваме маята, олиото и солта и замесваме тесто, като постепенно сипваме брашното.

Покриваме готовото тесто със стреч фолио и оставяме да удвой обема си.

След като е готово, разделяме на две и оформяме хляба.

Поставяме хляба в набрашнена тава, поръсваме с брашно и правим леки разрези с остър нож.

Покриваме с кърпа и оставяме повторно да втаса около 20 минути.

През това време си подготвяме пещта.

Когато е добре загрята, си поставяме хляба с помощта на лопатата в пещта и веднага затваряме вратичката.

Оставяме за около час-час и половина да се пече.

Когато вадим хляба от пещта с лопатата, трябва да внимаваме, за да не го счупим.

След като го извадим, поставяме селския хляб върху решетка, в противен случай долната му кора ще стане влажна.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар