Печена тиква с мед, канела и орехови ядки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
28/11/2018
"Есента идва официално, когато усетите вълшебния аромат на печена тиква с мед, канела и орехови ядки "
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 733
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • тиква - 1 бр. около 1.500 кг
  • орехи - 300 г
  • мед - 1 ч.ч., манов
  • канела - 1 ч.л. + една пръчица от подправката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Печената тиква винаги ме е връщала в разказите на Елин Пелин за Душко Добродушков, а и е един от най-лесните за приготвяне зимни десерти. Тя си остава традиционен за българската национална кухня десерт, приготвена по класическия начин - нарязана на парчета.

Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. Тя е богата на витамин С и каротин, източник е на калий, фосфор, магнезий, калций и желязо. Богата е на пектин и намалява нивото на холестерола.

Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета. Поставяме я в подходяща тенджера с 200 мл вода.

Оставяме я на слаб огън да покъкри за 15 минути. Прецеждаме я от водата и внимателно изсипваме тиквените кубчета в тава.

Ореховите ядки съм накиснала от вечерта. Изплакваме ги още веднъж и нарязваме част от тях на едро.

Целите ядки оставяме за аранжиране. Поливаме с меда, поръсваме с канела, като пръчицата я поставяме на дъното на тавата.

Печем в предварително загрята на 200°C градуса фурна за 30-35 минути.

Поднасяме охладена.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар