Начин на приготвяне
Както знаем, набраните тази година орехи до догодина гранясват и служат само за изхвърляне. Някои недобросъвестни прекупвачи снабдяват с такива сладкарските цехове, които после неприятно ни изненадват с баклави, в които орехите намирисват на плесен.
За да запазим за по-дълго ореховите ядки (аз успявам да ги надхитря и да ги ползвам цели две години), предприемаме следното просто действие. След като почистим орехите от черупките, ги слагаме в голяма тава и - във фурната на около 120 градуса.
Така те леко се подсушават, без да се изпичат. Действието трае около половин час, но не бива да забравяме от време на време да разбъркваме ядките, за да се подсушат равномерно.
След като ги извадим, ги оставяме хубавичко да изстинат. Прибираме ги в стъклени буркани, които се затварят плътно, и ги съхраняваме в хладилника.