Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Чомлек»Джолан в гърне с пъстри зеленччуци (Чомлек)

Джолан в гърне с пъстри зеленччуци (Чомлек)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Джолан в гърне с пъстри зеленччуци (Чомлек)
Снимка: Зори
2 / 7
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
230 мин.
Порции
6
"В гърнето има за всекиго по нещо - за едни лакомници сочен джолан, за другите - пъстри зеленчуци"

Необходими Продукти

  • свински джолан - около 1 - 1. 5 кг (с кост)
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • бяло вино - 300 мл
  • картофи - 7 - 8 бр.
  • чушки - 2 бр. червени
  • чушки - 1 бр. зелени
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • печурки - 3 - 4 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • люти чушки - суха
  • бахар - 4 - 5 зрънца
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • магданоз - ситно нарязан за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланът се измива и се правят леки прорези по кожата. Натрива се обилно със червен пипер и черен пипер, сол и се прехвърля в дълбок съд, може и направо в гърнето.

В съда се налива бялото вино и 100 мл вода. Оставя се една нощ в хладилник, като може да се обърне един-два пъти, ако имате възможност.

На следващия ден се добавят в гювеча обелените и нарязани моркови, картофи, целите или нарязани на четвъртинки гъби, нарязания на едро крмид лук, целите необелени скилидки чесън, почистените от семената и нарязани на лентички чушки, зрънца бахар, дафинов лист, малко сол, черен пипер и олиото. Леко се разбърква всичко и джоланът се намества върху зеленчуците най-отгоре.

Гювечът се похлупва и се слага в студена фурна. Щом фурната и гювечът се затоплят, температурата се увеличава на 160-180 градуса и се пече около 3 часа.

Накрая се маха капакът на гювеча и ястието се връща във фурната до получаването на апетитен загар на джоланчето.

Преди сервиране се поръсва със ситно скълцан магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: